Filmen om materiens faser (Anteckningar)

Vattnet kan vara i ånga,fast och gas form man kan även såga och åka på is.Vatten kan också vara plasma men det finns andra saker som kan bli plasma.Fasta ämnen har volym och form.när det är fast form är molekylerna bundna med varandra och alla fasta ämnen är byggda av molekyler. Och de här molekylerna vibrerar lite men de kan inte lämna stenen.Snön kallas för kristaller men de har olika utseende beroende på hur molekylerna sitter så det finns inte en endaste snö flinga som liknar den andra.Vätskor har ingen speciel form. I vättskan kan molekyler röra sig fritt om det inte rör sig blir det segt och det kallas viskositet. Gaser har ingen bestämd form och ingen bestämd volym.Man kan komprimera alltså pressa ihop något och det kkan man göra med gas. Men gasen kan också expandera det betyder sprida ut sig.Komprimera är motsatsen till expandera.Desto varmare en gas e desto snabbare rör sig molekylerna och om det rör sig snabbare tar det mer plats.

Boyles lag
Boyles lag säger att trycket hos en gas är omvänt proportionellt till temperaturen. Om man ökar det ena minskar det andra.

Guy-Lussacs lag
Guy-Lussas lag säger att volymen och temperatur är direkt proportionella till varandra. Han var en frasnman.
När man lägger en balong i kylen blir den mindre och när det är varmt blir den större för att molekylerna rör på sig.


Materians fjärde fas heter plasma.I rumden vinns mycket plasma som tex i solen.Plasma är ett energirikt tillstånd där molekyler och atomer börjar att lösas upp. Det sker vid ungefär vid 1 000 000 grader.Vattnet kan ändra sig för att den har olika energi.När en fast form går till vätska kallar man det att det smälter.Vatten har sin smält punkt på 0 grader.När något går till gas kallar man det förångning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0